Вожд Карађорђе - мала матура

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ОСМИХ РАЗРЕДА

ПОЛАГАЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА ШКОЛСКА 2010/11. ГОДИНА

Ученици осмих разреда су прва генерација која ће у јуну ове године полагати завршни испит. За разлику од предходних година када су квалификациони испит полагали само осмаци који су желели да наставе образовање у четворогодишњим средњим школама, од ове школске године ЗАВРШНИ ИСПИТ ЈЕ ОБАВЕЗАН ЗА СВЕ УЧЕНИКЕ. Ко не буде полагао завршни испит (''малу матуру'') неће моћи да настави школовање.

Ове школске године полагаће се српски/матерњи језик и математика, ученици могу очекивати 50 одсто познатих задатака из збирке, 25 одсто задатака који ће бити делимично познати и 25 одсто непознатих задатака.

Објављивање збирке задатака (српски/матерњи језик и математика) за припрему завршног испита – ''мале матуре'' очекује се почетком фебруара 2011. године.

Припреме за полагање завршног испита су организоване у школи и за ученике су бесплатне.

Ученици ће добити сведочанство о завршеној основној школи и посебно сведочанство о положеном завршном испиту.

Завршни испит (''мала матура'') ће се постепено мењати. Из године у годину за крај основног образованја полагаће се тестови из српског/матерњег језика и математике на којима ће бити све мање познатих задатака. Коначан облик завршни испит треба добије у школској 2013/2014. години. Тек тада ће сви задаци бити непознати, а осмаци ће уз тестове из српског и математике полагати још један комбиновани.

Комбиновани тест ће чинити питања из историје, географије, физике, хемије и биологије. Коначан облик завршног испита у основним школама полагаће генерација ученика који сад похађају пети разред. Провера знања не треба да плаши ученике. Неће се од ђака тражити да у глави за испит држе брдо информација, него да на тесту покажу колико су у стању да примене знање стечено у току обавезног образовања.

Више информација миже се добити на адреси http://www.okni.edu.rs

 

 
Новости
 
 
Линкови
 
 
Поддомени
 
 
Јесте ли знали да
 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
copyright © vozd all rights reserved.